Wat moet je weten over SPF
Sun Protection Factor, gewoonlijk afgekort tot SPF, is een beschermingsfactor die maat aangeeft van zonnebrandcrèmes bij het tegenhouden van UV-B-straling. Deze straling is verantwoordelijk voor het verbranden van de huid bij blootstelling aan zonlicht. De Sun Protection Factor geeft eigenlijk aan in hoeverre de crème doeltreffend is met zijn ultravioletfilter voor UV-B-straling, dus niet voor UV-A-straling. Het getal wat bij SPF wordt aangegeven is een relatieve maat. Het geeft aan hoeveel langer iemand die beschermd is mét zonnebrandcrème, in de zon kan blijven dan iemand zonder bescherming. In de praktijk hangt de tijd die men in de zon kan verblijven zonder te verbranden niet alleen af van de SPF van de zonnebrandcrème, maar ook van andere factoren zoals het huidtype, de hoeveelheid zonnebrandcrème die men gebruikt, de activiteiten die men doet enzovoort. Zonnebrandcrèmes worden volgens hun SPF ingedeeld in verschillende klassen:
lage beschermingsfactor: SPF 6 tot 10
matige beschermingsfactor: SPF 15 tot 25
hoge beschermingsfactor: SPF 30 tot 50
zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
In de Europese Unie mag geen hogere beschermingsfactoren dan 50 op de producten aangeduid worden. Als er een hogere factor is wordt dit met “50+” aangeduid. De reden is dat dergelijke hoge beschermingsfactoren de indruk zou wekken dat men met deze producten zeer lang in de zon mag blijven. Echter verhoogt het risico op huidkanker door blootstelling aan UV-stralen (waarvoor ook UV-A-stralen verantwoordelijk zijn). De beschermingsfactor houdt daar geen rekening mee.
Huidtype en SPF Sun Protection Factor
Er is een relatie tussen het huidtype en mate waarin de huid verbrand. Dit heeft te maken met de pigmentatie van de huid. Vandaar ook dat in schema’s vaak huidtype en haarkleur worden gebruikt als hulpmiddel voor het kiezen van de juiste factor.
We onderscheiden in onderstaand schema vier huidtype:
I Zomersproeten, bleke huid, rood haar. De reactie op de huid is zeer snel verbranden en bijna nooit bruine huid. Advies : SPF 50
II Lichte huid, blond haar. De reactie op de huid is vaak verbranden en beetje bruine huid. Advies : SPF 30
III Licht bruine huid, bruin haar. De reactie op de huid is zelden verbranden en relatief snel bruine huid. Advies is SPF 30 later SPF 20
IV Gebruinde huid, donker haar. De reactie op de huid is niet verbranden en snel bruine huid. Advies is SPF 20
De huid van baby’s en kinderen dienen altijd goed beschermt te worden. Het advies is hier om altijd met de hoogste SPF 50 factor te beginnen. Maar beter is nog om zoveel mogelijk in de schaduw te blijven.
Smeer de juiste hoeveelheid zonnebrandcreme
Bescherming van de huid is belangrijk en je moet buiten de juiste SPF Sun protection factor bescherming voldoende hoeveelheid zonnebrandcrème gebruiken. De testen betreffende bescherming worden in laboratoria gedaan met een hoeveelheid van 2mg/cm2 die gelijkmatig over de huid is uitgesmeerd. Als je minder dan deze hoeveelheid gebruikt, neemt de SPF af. Dat betekent: helft smeren geeft een kwart van de op de verpakking genoemde beschermingsfactor. Bij voorbeeld SPF 28 is dan nog maar SPF 7! Wees dus niet te zuinig met smeren. 2 mg/cm2 is dan toch wat moeilijk te bepalen. Om een richting te geven, een goede maat is 1 theelepeltje voor een heel gezicht. Het hele gezicht is 5% van het lichaamsoppervlak. Dat wil zeggen dat men voor één arm of been (ieder ongeveer 9% van het lichaamsoppervlak) 2 theelepeltjes nodig heeft, voor de romp aan de voorzijde en de achterzijde (elk ongeveer 18%) telkens 4 theelepeltjes. Bij het insmeren van het hele lichaam gaat het dus best hard met de zonnebrandcrème. Het is daarom een overweging waard om het T-shirt aan te houden en een korte broek of Bermuda aan te doen in plaats van een zwembroek of bikini.
Aloe vera en after sun
Aloe vera hydrateert je huid en heeft een verkoelend effect, een top combi voor een verbrande huid. Het wordt al honderden jaren gebruikt als middel tegen verbrande huis. Er zijn zelfs veel mensen die zelf een aloe vera plant houden en de pure bladgel gebruiken bij verbrande huid. Zelf after sun maken kan natuurlijk ook. Snij een blad van een aloe vera plant af en smeer de gel die uit het blad komt op je verbrande velletje. Het voelt direct verkoelend aan en geeft je huid weer een goede vochtbalans. Er bestaan natuurlijk ook speciale after sun producten op basis van aloe vera.