Gemeentes zijn weer volop in de strijd tegen de eikenprocessierups (Thaumetopoea precessionea linnaeus). Op locaties waar veel publiek komt, verwijderen de gemeentes de nesten met rupsen door ze weg te zuigen met “stofzuigers”. Dit is de meest veilige methode waarbij geen haartjes vrijkomen. Soms worden bordjes opgehangen of de bomen waarin de rups geconstateerd is, worden gemarkeerd met een rood-wit lint. Ons advies is plekken te mijden waar de eikenprocessierups veelvuldig aanwezig is. Mocht u in uw omgeving de eikenprocessierups constateren, meld dit dan bij de gemeente.
Wat is een eikenprocessierups?
De rups van een nachtvlinder komt in Nederland steeds meer voor. Hij verplaatst zich hoofdzakelijk in rijen achter elkaar in de eikenboom. De rupsennesten zitten vaak op de stam van de eikenboom. Door het warme weer van de afgelopen tijd heerst er een explosie van rupsen. Door direct contact met de bijna onzichtbare haartjes kun je klachten krijgen van jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of de luchtwegen. In dit bericht geven we ook advies over de jeuk behandelen door gebruik van Aloe Vera producten. De rups eet vooral eiken bladeren en komt en zit vooral aan de zonnige zuidkant van eikenstammen. Als het warm is, gaat de rups lager in de boom zitten en daardoor wordt de kans dat je in contact komt met de rups groter. Processierupsen eten ’s nachts in groepen en ze vervellen in gemeenschappelijke nesten. Daardoor is al snel te zien of er processierupsen in een boom zitten of niet. Elke rups heeft zo’n 800.000 brandharen. Deze haren blijven na het verpoppen in Juli en Augustus in de bomen aanwezig.
Wat moet je doen tegen een eikenprocessierups?
Om te voorkomen dat je in contact komt met de eikenprocessierups kun je het beste niet onder bomen waar rupsen inzitten of gezeten hebben doorfietsen of -lopen. Bedek als je toch in de buurt komt van deze bomen je armen, benen en hals zoveel mogelijk.Als er brandharen van de eikenprocessierups op je kleding terechtkomen is het verstandig om deze kleding direct uit te trekken en grondig te spoelen en te wassen, indien mogelijk op 60 graden maar liefst zo heet mogelijk, om de haren te verwijderen.
Jeuk behandelen bij contact met brandharen
Wanneer je huid in contact is gekomen met de brandharen van de eikenprocessierups adviseren we om niet te gaan wrijven of krabben. Het beste wat je eerst kunt doen is de huid vrij maken van brandharen door deze met een plakstrip, plakband of kleefpleister de huid te “strippen”, en daarna te wassen en spoellen met lauw water. De huiduitslag die door het contact met de brandharen ontstaat, verdwijnt vanzelf binnen 2 weken. In die tijd is het aannemelijk dat de huid gaat jeuken. Je kunt de jeuk behandelen door gebruik van Aloe Vera producten. Door de huid te koelen met zal er zeker verlichting op treden. Alles eerst de jeukende huid sprayen met Aloe Vera emergency spray. Daarna Aloe vera concentrate om de huid te voorzien van voeding en te koelen of de verzachtende en verzorgende Aloe Vera Propolis creme. Ook gel, zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula kan de jeuk tegengaan. Calendula is ook 1 van de kruiden die in Aloe vera emergency spray is toegevoegd. Alle drie de producten, emergency spray, Aloe vera Propolis creme en concentrate vind je in een Aloe vera voordeelbox.
Haarjes in de ogen
Spoel je ogen goed uit met water als er haartjes in je ogen terecht zijn gekomen. Ga niet wrijven. Als de haartjes van de eikenprocessierups voor een chronische oogontsteking zorgen, kunnen deze haartjes enkel nog met een operatieve ingreep verwijderd worden. Als je allergisch bent voor de eikenprocessierups of klachten toenemen, is het verstandig om na contact met de rups je huisarts te raadplegen.